Lietuviška virtuvė šiandien

Kiekviena šalis turi savo virtuvę, kuri yra neatsiejama kultūros dalis. Ją stengiamasi išlaikyti, puoselėti ir perduoti ateities kartoms, bei su ja supažindinti atvykstančius turistus ir kitus svečius. Kalbant apie lietuvišką virtuvę, pirmoji mintis šovusi į galvą, tai cepelinai, vėdarai, plokštainis, šaltibarščiai… Taip, lietuviai juos mėgsta ir noriai šiais patiekalais vaišina turistus, tačiau laikui bėgant virtuvė šiek tiek keičiasi. Sočius, tradicinius patiekalus pamažu išstumia paprastesni, lengvesni ir mažiau kaloringi užkandžiai bei patiekalai. Nepaisant to, tradiciniai patiekalai nėra pamiršti, jais lietuviai mėgaujasi, tačiau galbūt rečiau ir saikingiau.

Vykdami į Lietuvą, užsieniečiai dažnai domisi lietuviška virtuve ir tradiciniais jos patiekalais. Panašu, jog tą patį daro ir lietuviai, besiruošiantys vykti į svečią šalį. Svečiuojantis užsienyje, visuomet norisi kuo labiau pažinti kultūrą, tradicijas, žmones, pamatyti kuo daugiau gražių vietų bei paragauti vietinių patiekalų. Jei pabandytume panagrinėti ką apie Lietuvos virtuvę rašo kitų šalių žmonės, dažniausiai rastume, jog tai šalis, kurios tradicinis patiekalas cepelinai. Taip pat, tai tauta mėgstanti sočiai ir skaniai pavalgyti. Tiesos tame yra, tačiau Lietuva, kaip ir kitos šalys tobulėja visose srityse, ne išimtis ir virtuvė. Nepaisant to, jog tradiciniai patiekalai tikrai skanūs ir dažnai pamalonina mūsų pačių gomurį, atsižvelgiant į naujausias tendencijas, lietuviai stengiasi valgyti sveikiau. Į savo kasdienį racioną vis dažniau įtraukia šviežių daržovių, vaisių, mažinamos porcijos, stengiamasi gerti daugiau vandens, pamėgti salotas. Kodėl gi taip yra? Pasaulis sunerimęs dėl didėjančių nutukimo atvejų, žmonės vis labiau tunka, ne išimtis ir Lietuva. Taip yra nebūtinai dėl sočių patiekalų, itin didelės įtakos viršsvoriui turi netinkamas gyvenimo būdas. Jei pažvelgsime į užsienio žiniasklaidą ir jų straipsnius apie lietuvių mitybą, pastebėsime, jog jų nuomone tunkame būtent dėl riebaus maisto, kuris neva yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tiesa, jog lietuviai vis dar mėgsta sočiai ir skaniai pavalgyti, tačiau kasdien tikrai nevalgo cepelinų, vėdarų ir kitų tradicinių patiekalų. Jeigu ir paskanauja jais, tai tikrai ne kasdien, todėl klaidinga teigti, jog lietuvius tukina būtent šis maistas.

Lietuviai vis labiau mėgsta keliauti, todėl iš svečių šalių parsiveža naujų patiekalų ir juos adaptuoja savo skoniui. Lietuvoje labai populiarus greitas maistas, ypač tarp paauglių. Jie nuolat kemša iš Italijos atkeliavusias picas, iš Turkijos parsivežtus kebabus, amerikiečių taip mėgiamus mėsainius ir kitą greitai paruošiamą maistą. Visa tai rodo, jog lietuvišką virtuvę stipriai įtakoja ir užsienio šalys. Kaip bebūtų, iš užsienio šalių atkeliauja ne tik nesveikas maistas, parsivežama įvairių salotų receptų, sveikų užkandžių, gėrimų. Kaip žinia, šiandien tapo itin populiaru maitintis sveikai, dauguma lietuvių būtent tai ir daro. Nors tai galbūt labiau susiję su mada, pastebima, jog pagerėja savijauta, šiek tiek sumažėjo nutukimas bei įvairių ligų rizika.

Negalima kategoriškai teigti, jog Lietuva, tai cepelinų ir riebaus maisto kraštas. Lietuva jau senai nebėra ta šalis, kuri maitinasi tik tuo, nors ir anksčiau patiekalai buvo pakankamai įvairūs. Patys lietuviai, stengiasi paįvairinti savo racioną sveiku ir nekaloringu maistu, žinoma, visiškai atsisakyti tradicinių patiekalų būtų be galo sunku, o ir būtų prarandamas vienas iš gyvenimo malonumų, tačiau požiūris į maistą keičiasi. Kaip bebūtų, atvykusius svečius ir turistus, lietuvaičiai vis tiek pavaišina cepelinais, vėdarais, šaltibarščiais, kepta duona ir kitais mėgiamais valgiais. Na, o paragavę, jie jau patys sprendžia ar toks maistas jiems patinka ar ne.